Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Παιδιά και διατροφή


Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε από νωρίς στα παιδιά μας να τρώνε σωστά. Πρέπει να τρώνε από όλες τις ομάδες τροφίμων και να μην απορρίπτουν τροφές, αυτό είναι ευθύνη του γονιού να το “εκπαιδεύσει” κατάλληλα. Αρχικά μπορεί ο γονέας να εξηγήσει στο παιδί τα οφέλη που έχει από κάθε τρόφιμο και το πόσο σημαντικό είναι για την υγεία του να προσλαμβάνει καθημερινά όλα τα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κτλ. Τις παραπάνω πληροφορίες ο γονέας πρέπει να τις μεταδώσει στο παιδί με απλά λόγια και παραδείγματα που καταλαβαίνει το ίδιο όπως για παράδειγμα να του αναφέρει τον Ποπάι, ο οποίος παίρνει την δύναμη του από το σπανάκι.                                                                                                    Είναι απαραίτητο το παιδί να το δει σαν παιχνίδι και όχι σαν μάθημα, αν νιώσει ότι πιέζετε ίσως και να αντιδράσει.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου για την παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 - 11,8% το 2009) και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Όπως συμπεραίνουμε, λοιπόν, είναι άκρως απαραίτητο να μάθουμε στα παιδιά μας να τρέφονται σωστά  γιατί αυτό θα τους ακολουθεί σε όλη τους την ζωή.